Pages

Tuesday, January 24, 2012

Ett barbariskt rättssystem

Recension av ROKS-broschyren ”Tills döden skiljer oss åt”. Från Internationalen 51-52/1999.

I dagens Sverige är det politiskt korrekt att påstå att män i genomsnitt är lika bra som kvinnor på att ta hand om barn. Denna dogm har använts som förevändning för en rad lagändringar som stärkt mannens ställning i vårdnadstvister och gjort gemensam vårdnad nära på obligatorisk. Detta trots all statistik som visar att majoriteten av våldsbrott mot barn och den helt överväldigande majoriteten av sexualbrotten begås av män.

Modiga kvinnor
I ROKS´ broschyr ”Tills döden skiljer oss åt” kan vi se vad detta har lett till. Vi får möta mödrar som tvingats lämna ut barn som sexuellt utnyttjats till de fäder som utnyttjar dem. I ett fall förlorade modern vårdnaden för att hon försökte skydda barnet från övergrepp. I andra av fallen tvingas barnen umgänge med fäder som misshandlar deras mor. Vi får se hur kvinnor och barn är utlämnade till ett rättssystem som står på fädernas sida. För den som läst lite antropologi framstår de ”primitiva” folk som tillämpat matrilineärt släktskap (släktskap på moderns sida) som framsynta och humana, jämfört med vårt rättsystems barbari.

I denna broschyr berättar mödrarna själva. De är modiga kvinnor som är beredda att göra allt för att skydda sina barn. I ett sunt samhälle hade de hyllats som hjältar men i vårt samhälle blir de misstrodda, trakasserade och bötfällda.

Besynnerlig logik
Moralen i de nya lagarna om gemensam vårdnad är att några minuters avlande ger en man rätten att förstöra barnets och moderns liv i årtionden. Det är en besynnerlig logik som inte torde vara helt förenlig med FN:s barnkonvention. Det är en skandal för att nu uttrycka sig milt. ”Tills döden skiljer oss åt” är en viktig broschyr. Den kan beställas från ROKS, Box 195117, 104 32 Stockholm. Läs den, sprid den!

Erik Rodenborg

No comments:

Post a Comment